diumenge, 13 de gener del 2008

LLIÇÓ 10 -CAPÍTOL III

El vent allunyava ràpidament el globus...

De mica en mica, nous personatge venen a enriquir la gran família dels components de la novel·la i en aquest capítol apareix míster Oliver Wilson, un anglès típic de rossos mostatxos, arribat a la vila per fer uns estudis geològics, que ell barreja amb altres troballes de caire més íntim, i que van haver de concluir abans d'hora per causes diverses.

També es desvetlla la relació afectivo-amorosa entre dos personatges: En Robert Ibars, l'expert patró Nelson, i la Júlia Quintana, filla del vell Arquimedes Quintana. Aquesta relació, intuïda i mai explicitada des de la infantesa, queda reflectida de manera delicada i en Moncada ha sabut revestir els personatges d'un sentiment noble i generós que els fa entranyables.

S'explica també el declivi del vell Arquimedes Quintana, l'heroi de Tetuà, en un aiguabarreig de situacions seguint el curs omnipresent de l'Ebre, i acaba amb l'aparició d'un globus aerostàtic que anuncia la proclamació de la República.

HAIKÚS
---------
Llueix mostatxo
Míster Oliver Wilson,
l'anglès flegmàtic.
----
Papers impresos,
velles fotografies,
records grogosos.
----
La vila és morta,
oh Júlia estimada
quan tu la deixes.

PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA

La Segona República va ser proclamada el 14 d'abril de 1931, després de les eleccions del 12 d'abril on guanyà una majoria repúblicana. El rei Alfons XIII va exiliar-se a Roma, on morí el 28 de febrer de 1941. Aquest període va finalitzar definitivament el dia 1 d'abril de 1939, data en que el general Franco, va establir un nou règim dictatorial que va durar quasi quaranta anys.
El globus amb que s'anuncia eufòricament l'adveniment de la república, contrasta amb el globus d'esperances que es van haver de desinflar tràgicament amb el drama de la Guerra Civil.